ALKMAAR - De politie heeft vrijdagmiddag ter hoogte van Onderdijk (Noord-Holland) drie jongens met sirenes en zwaailichten van het bevroren IJsselmeer naar de vaste wal weten te leiden. De drie waren rond 14.00 uur 's middags het ijs opgewandeld, maar kwamen door de snel opkomende mist in de problemen. Een van de jongens belde met zijn mobiele telefoon zijn moeder, die de politie alarmeerde.

Op verscheidene plekken in de buurt van het punt waar de jongens het ijs op waren gegaan, werden zwaailichten en sirenes van politiewagens aangezet. De jongens waren volgens de politie niet ver van de wal verwijderd, maar door de mist volkomen gedesoriënteerd. Door de sirenes wisten ze welke kant ze moesten uitlopen.

Een helikopter van het Korps Landelijke Politiensten (KLPD) die al onderweg was om te helpen zoeken, kon omkeren. Kort daarvoor had de bemanning van de heli al een groep van zeven jongens die het ijs van het Markermeer waren opgewandeld, gesommeerd terug te keren naar de wal. De groep wilde lopend oversteken van Volendam naar Marken, wat deze week ook al door andere mensen is gedaan.

Een man die de groep zag vertrekken, kon de jongens niet bewegen te stoppen. Hij waarschuwde vervolgens de politie. Die noteerde de namen van de ijswandelaars. Een eventuele rekening van het KLPD voor de verleende assistentie wordt aan hen doorgestuurd, aldus een woordvoerder van de politie.