DORDRECHT - De rechtbank in Dordrecht heeft vrijdag de 19-jarige M. V. uit Hardinxveld-Giessendam veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk wegens poging tot brandstichting in een synagoge in Sliedrecht.

Zijn 20-jarige medeverdachte S. van D. uit Zwolle kreeg 21 maanden waarvan zes voorwaardelijk opgelegd.

De twee mannen bekenden dat zij op 18 april van plan waren om drie molotovcocktails naar binnen te gooien bij een joods gebedshuis aan de Rivierdijk in Sliedrecht. Omdat omwonenden de politie tijdig waarschuwden, konden de twee hun voornemen niet uitvoeren. Ze werden op een bankje in de buurt van de synagoge aangehouden.

Hakenkruizen

De rechtbank legde V. de hoogste straf op omdat hij tussen februari en april ook de muren van de synagoge bekladde met hakenkruizen en rechts-extremistische leuzen. Hetzelfde deed hij op een geluidswal langs de A15 bij Sliedrecht.

Video

Een derde medeverdachte werd op 24 augustus van dit jaar al veroordeeld omdat hij de geplande aanslag op video wilde vastleggen. Hij kreeg vijftien maanden celstraf waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

Tegen V. en Van D. was respectievelijk drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, en tweeënhalf jaar waarvan tien maanden voorwaardelijk geëist.