AMSTERDAM - Ayaan Hirsi Ali, kandidaat-Tweede-Kamerlid voor de VVD, heeft vrijdag eerdere uitspraken dat de islam een achterlijke cultuur is, teruggenomen.

"Ik heb er spijt van dat ik gezegd heb dat de islam achterlijk is", zei ze vrijdag tijdens een conferentie van de wetenschappelijke bureaus van de VVD en de PvdA over de islam. Ze beloofde dat voortaan tijdens al haar publieke optredens te zullen herhalen.

De politicologe van Somalische afkomst blijft bij haar opvatting dat bepaalde islamitische uitgangspunten en de groepsdwang onder moslims op gespannen voet staan met de vrijheid van het individu. "De islam heeft zowel wenselijke als onwenselijke kanten. Met de islam als bron van zingeving is niets mis, met de islam als bron van moraal wel.".

Hirsi Ali, die de islam heeft afgezworen, werd eerder dit jaar na zeer kritische uitlatingen over de islam met de dood bedreigd en dook een tijdje onder. Ze werkte bij de Wiardi Beckmanstichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, voordat ze enige tijd geleden overstapte naar de VVD. Ze was in haar PvdA-tijd een van de initiatiefneemsters van de conferentie in samenwerking met de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD.

"Ze heeft een brug geslagen en is daar nog overheen gelopen ook", zei directeur P. van Schie van de Teldersstichting.