HOOGERHEIDE - Op basisschool Klim-Op aan de Matthias Wolffstraat in Hoogerheide is vrijdag rond 11.25 uur een achtjarig jongetje om het leven gebracht. De 22-jarige dader is door de politie aangehouden. Hij heeft het kind uit groep vijf op gewelddadige wijze gedood. Dat heeft de politie tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Bekijk video

De 22-jarige man die wordt verdacht van de moord op de achtjarige Jesse Dingemans is al eerder in aanraking geweest met de politie. Dat zei burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Woensdrecht, waaronder Hoogerheide valt, vrijdagavond in het tv-programma NOVA.

Volgens Fränzel heeft de man nog geen bekentenis afgelegd. De politie ziet hem echter wel als "serieuze verdachte". Over de toedracht van het drama en een motief voor de moord tast de politie nog in het duister. "We weten nog niet alles over de omstandigheden en motieven van de vermoedelijke dader." Het meest schokkend noemde Fränzel het feit dat de vermoedelijke dader uit de "eigen gemeenschap" komt.


Foto: Marc Koot l Nog niets bekend over toedracht en motief

De jongen werd rond 11.25 uur met ernstige verwondingen in de halsstreek aangetroffen in een lokaal van de school, aldus de politie. Stegman bevestigde dat het gaat om de achtjarige Jesse Dingemans. Over de exacte toedracht en het motief kon Stegman nog niets zeggen. Burgemeester Fränzel sprak van een "verschrikkelijk bericht".


Foto: Marc Koot l De politie leidt omstanders weg

De school heeft meteen groot alarm geslagen na de gruwelijke vondst. Getuigen zeggen dat ze de dader gehuld in capuchon en lange jas hebben zien weglopen in de richting van het nabijgelegen gemeentehuis. Op basis van het signalement kon de verdachte vrijdagmiddag op straat worden aangehouden. Zover bekend heeft hij geen bivakmuts gedragen, zoals eerder werd gesuggereerd.


Het jongetje zat volgens de politie in groep 5 van de Klim-Op basisschool in Hoogerheide

De man werd rond 14.00 uur aangehouden. Volgens de politie is er geen familierelatie tussen de dader en het slachtoffer. Schooldirecteur Brouwers van de Klim-Op benadrukte tijdens de persconferentie dat "medeleerlingen het slachtoffer niet hebben gezien."

Geen verzet

De vermeende dader heeft zich niet tegen zijn arrestatie verzet, zei districtschef Stegman. "De man maakte bij zijn aanhouding een rustige indruk." Over de exacte toedracht en het motief kon Stegman nog niets zeggen. "De vraag over het motief wil ik ook graag beantwoord zien."

De verdachte wordt op dit moment verhoord. Er is een groot team vrijgemaakt om het misdrijf te onderzoeken. De politie heeft nog geen wapen aangetroffen. Volgens officier van justitie Huibert Donker wordt de 22-jarige man maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze onderzoeksrechter bekijkt of de verdachte langer in voorarrest mag worden gehouden.

Bankdirecteur

Het slachtoffertje zou het zoontje zijn van de directeur van een filiaal van de Rabobank in Halsteren. Een woordvoerster op het hoofdkantoor van de bank heeft dat vrijdagmiddag bevestigd maar trok de verklaring later weer in. "Het is niet zeker. We onderzoeken het." Meer informatie over de achtergronden bij de dood van het kind kon zij niet geven.

Opvang

Op het gemeentehuis van Woensdrecht, waar Hoogerheide onder valt, is een crisiscentrum ingericht. De school is ontruimd en de leerlingen worden opgevangen door slachtofferhulp. De ouders worden opgevangen in het gemeentehuis. Ze worden bijgepraat over wat zich heeft afgespeeld en er is voor nazorg geregeld. De gemeente wil voorkomen dat de ouders worden lastiggevallen door de aanwezige media.

Condoleance

Op het internet is inmiddels een condoleance-register geopend.

Van der Hoeven

Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven heeft geschokt gereageerd. "Het is vreselijk wat er is gebeurd", aldus Van der Hoeven na afloop van de minsterraad vrijdag.

Ze had nog geen nadere informatie. Na afloop van de ministerraad is Van der Hoeven direct naar haar ministerie gegaan om te horen wat er precies is gebeurd.