AMSTERDAM - Samir A. moet acht jaar de cel in, zo bepaalde de rechtbank vrijdag. Volgens de rechters heeft de 20-jarige zich schuldig gemaakt aan het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Hij zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen op politici en het gebouw van de inlichtingendienst AIVD. Hoewel hij al vaker voor de rechter heeft gestaan, is dit de eerste veroordeling voor A. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar celstraf tegen hem geëist.

Een en ander neemt niet weg dat volgens de rechtbank Samir A. en drie van zijn vijf medeverdachten, Nourrdin El F., Mohammed C. en Soumaya S. in de nabije toekomst wilden toeslaan.

Angst

Hij is "verder gegaan op het pad van terroristische idealen en doelen" en wil "de Nederlandse democratie in het hart raken en de Nederlandse bevolking angst aanjagen door aanslagen te plegen die talloze personen het leven kunnen kosten", aldus de rechtbank. Samir A. "haat andersdenkenden, wier leven voor hem kennelijk geen waarde heeft".

Videotestament

Het bewijs dat A. verregaande plannen had voor terreuraanslagen is onder meer gebleken uit het videotestament waar A.'s grote vijand, de inlichtingendienst AIVD, vorig jaar oktober de hand op wist te leggen. Daarin neemt A. afscheid van familie en vrienden, met het oog op zijn aanstaande martelaarsdood. Achter de in de camera sprekende A. staat een uzi tegen de muur.

Tevreden

Ondanks het feit dat de straffen aanzienlijk lager zijn uitgevallen dan geëist, toonde het Openbaar Ministerie zich overwegend tevreden met het vonnis tegen Samir A. en zijn medeverdachten.

"De rechtbank is met ons van oordeel dat met de arrestatie en vervolging van A. een aanslag is voorkomen", aldus persofficier van justitie Digna van Boetzelaer van het landelijk parket. "Die was heel dichtbij, zo heeft ook de rechtbank vastgesteld." Het OM zal eerst het vonnis nader bestuderen alvorens het een besluit neemt over het instellen van hoger beroep.