DEN HAAG - SP-leider Jan Marijnissen is bereid concessies te doen om de vorming van een kabinet mogelijk te maken, maar hij denkt dat eerst vooral het CDA duidelijk moet aangeven dat het met hem wil onderhandelen.

"Iedereen heeft zijn voorkeur uitgesproken, het CDA heeft dat niet gedaan", zei Marijnissen vrijdag na zijn gesprek met informateur Rein Jan Hoekstra. Die kondigde donderdag aan dat hij eerst wil bekijken of een stabiele meerderheidscoalitie met de SP mogelijk is. De informateur sprak vrijdag twee uur met Marijnissen om af te tasten hoe groot de compromisbereidheid is van de SP.

Onderwijs

"Over alles is met ons te praten", benadrukte de SP-leider. Wel zijn er volgens hem punten die de SP in elk geval wil terugzien in een regeerakkoord, zoals het verkleinen van de inkomensverschillen en extra aandacht voor verpleeghuiszorg en onderwijs.

Over een beperking van de hypotheekrenteaftrek wilde Marijnissen zich vrijdag niet meer uitspreken. Eerder deze week zei hij dat het nieuwe kabinet iets aan die aftrekpost zou moeten doen. Marijnissen zei vrijdag dat hij een dag later tot zijn verbazing teruglas dat de SP dat als harde eis op tafel had gelegd. "Ik ga nu wat zorgvuldiger met mijn woorden om."

Coalities

Marijnissen herhaalde dat er grote verschillen zijn tussen zijn partij en het CDA. In de SP-achterban zijn er mensen die zeggen dat het nooit wat wordt met het CDA, aldus Marijnissen. "Maar dan moet je wel eerst praten." Het baart hem zorgen dat het CDA zich niet uitspreekt over mogelijke coalities. Marijnissen vroeg zich hardop af of de christendemocraten mogelijk 'op meerdere borden schaken'.

De SP-leider vindt dat de grote verkiezingswinst van vorige week verantwoordelijkheid met zich meebrengt voor de SP. Vooralsnog is hij vrijdag de enige fractieleider die door de informateur is uitgenodigd. Mogelijk gaan ook CDA-leider Jan Peter Balkenende en PvdA-leider Wouter Bos vrijdag nog bij Hoekstra langs. Dat zou ook zaterdag nog kunnen gebeuren.

Winnaar

Eerder deze week ontving Hoekstra alle fractieleiders uit de Tweede Kamer. De meesten vinden dat geprobeerd moet worden een coalitie te vormen waarin in elk geval de SP deelneemt. Die partij is de grootste winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week.

Bos

PvdA-leider Wouter Bos gaat vrijdagavond voor een tweede gesprek langs bij informateur Rein Jan Hoekstra. Dat heeft de woordvoerder van de informateur bekendgemaakt. Zaterdag spreekt de informateur met CDA-leider Jan Peter Balkenende.