AMSTERDAM - De politie neemt steeds meer onopgeloste misdrijven, zogenoemde 'cold cases', opnieuw in onderzoek. Tussen 2000 en 2005 ging het om 78 zaken. Ruim eenderde (35 procent) van de 'cold cases' wordt alsnog opgehelderd, zo blijkt vrijdag uit een studie van Advies- en Onderzoeksgroep Beke in Arnhem.

In de meeste gevallen hebben de heropende onderzoeken betrekking op moord en doodslag. Daarnaast scoren ernstige zedenmisdrijven en vermissingen hoog, met de kanttekening dat het niet per definitie oude zaken betreft.

Bij zeker de helft van de 'cold cases' gaat het om misdrijven die tien tot vijftien jaar geleden zijn gepleegd en bij bijna een kwart om misdrijven jonger dan vijf jaar.

Paskamermoord

Het jaar met het hoogste aantal 'cold cases' was 2004, toen de politie in 28 zaken het onderzoek heropende. Volgens de onderzoekers van Beke dragen vooral verbeterde onderzoekstechnieken als de analyse van DNA bij aan het succes. Een van die zaken was de Zaanse paskamermoord uit 1984, waarbij dankzij DNA-onderzoek de inmiddels overleden dader kon worden aangewezen.