ISTANBUL - Paus Benedictus XVI heeft vrijdagochtend zijn bezoek aan Turkije afgesloten met een eucharistieviering in de kathedraal van de Heilige Geest in Istanbul. Hij pleitte opnieuw voor godsdienstvrijheid voor de christenen.

Bekijk video

De kerk "wil niemand iets opleggen. Hij vraagt eenvoudig vrij te kunnen leven om diegene in het licht te stellen die zich niet kan verbergen, Jezus Christus", zei Benedictus.

De orthodoxe patriarch Bartholomeos I en patriarch Mesrob I van de Armeense Kerk woonden de plechtigheid bij. De paus wees nog eens op de relaties tussen Turkije en Europa en verwees naar de "gemeenschappelijke geschiedenis" van de verschillende godsdiensten in Istanbul.

Historisch

De Turkse media zijn zeer positief over het bezoek van Benedictus aan de Blauwe Moskee donderdag. De paus bad "daar als een moslim" met de moefti van Istanbul, die hem in de gebouw had rondgeleid. De krant Hürriyet spreekt van een "historisch gebed" en "de vrede van Istanbul". De woordvoerder van het Vaticaan heeft ontkend dat de paus in de moskee heeft gebeden. De paus mediteerde en peinsde, zei hij.

Het bezoek aan de Blauwe Moskee was kortgeleden in het reisschema opgenomen als gebaar van goede wil jegens de moslims. Benedictus schokte vele islamieten toen hij in september tijdens een college in Regensburg een Byzantijnse keizer citeerde die een verband legde tussen de islam en geweld.

Excuses

De paus sprak naderhand zijn diepe spijt uit dat zijn woorden verkeerd waren begrepen, maar maakte geen excuses. Tijdens zijn bezoek aan Turkije noemde Benedictus de islam een vreedzame en warme godsdienst.

Dialoog

Benedictus vertrok vrijdagmiddag om 12.15 uur van het vliegveld van Istanbul naar Vaticaanstad. Tegen gouverneur Muammar Guler van Istanbul zei hij voor hij in het vliegtuig stapte te hopen dat zijn bezoek heeft bijgedragen aan de dialoog en een beter begrip tussen godsdiensten, in het bijzonder de islam en het christendom.