ROME - De Italiaanse staatsarchieven hebben documenten gekregen die van de Italiaanse dictator Mussolini zijn geweest en bijna zestig jaar geheim zijn gehouden. Dat heeft het ministerie van Cultuur in Rome bekendgemaakt.

Onder de documenten bevinden zich onder meer een verslag van een ontmoeting tussen Mussolini en Hitler in het voorjaar van 1943, kopieën van correspondentie tussen de twee dictators, een telegram van Mussolini aan de Italiaanse bezettingstroepen in Frankrijk en verslagen van de belangrijkste slagvelden. Ze komen volgens het ministerie uit de "militaire archieven van het privé-secretariaat" van Mussolini.

Toen Mussolini in juli 1943 werd afgezet, zijn de documenten aan koning Umberto II van Italië overgedragen. Bij zijn verbanning in gaf de vorst ze aan een legerofficier, Mario Alicicco. Alicicco heeft de documenten nagelaten aan zijn twee zonen, die ze ten minste vijftig jaar geheim moesten houden. De twee hebben hun vaders wens gerespecteerd en ze pas vorige maand aan de Italiaanse autoriteiten gegeven.

Volgens historicus Enzo Collotti zijn de gebeurtenissen die in de documenten staan beschreven, al bekend en bestudeerd dankzij Duitse archieven. De Italiaanse kant van het verhaal ontbrak echter nog en zou aanvullingen of verduidelijkingen kunnen opleveren, zo hoopt de historicus.