LONDEN - De Britse politie gaat ervan uit dat de voormalige Russische spion Alexander Litvineko vorige week in of vlakbij een sushibar in het centrum van Londen is vergiftigd. Dat heeft de Britse krant The Independent vrijdag bericht.

Detectives traceerden met behulp van bewakingscamera's en zijn mobieltje de weg die Litvinenko (43) had afgelegd vanaf zijn huis naar het restaurant op 1 november, de dag dat hij ziek werd. Op de plaatsen waar hij toen langs kwam, is geen verhoogde radioactiviteit gevonden, maar in de sushibar wel.

In het bloed van de tot Brit genaturaliseerde Litvinenko zijn sporen van het hoogradioactieve polonium 210 aangetroffen. De ex-spion overleed vorige week.

Sushibar

Drie Russen die Litvinenko ontmoette in een hotel nadat hij de sushibar had bezocht, zijn inmiddels spoorloos. Het is niet duidelijk of ze zich schuilhouden of dat ze door de Russische autoriteiten zijn ondervraagd. Na de dood hadden de Russen zich wel vrijwillig gemeld bij de Britse ambassade in Moskou.

Veiligheidsdienst

Een van deze mannen was een voormalig medewerker van de Russische veiligheidsdienst de FSB, Andrej Loegovoy. Deze was belast met de veiligheid van de Russische ex-premier Jegor Gajdar die vorige week werd vergiftigd toen hij in Ierland was. Gajdar is inmiddels in een ziekenhuis in Moskou opgenomen en zou niet meer in levensgevaar verkeren.

Volgens The Guardian van vrijdag is de Britse veiligheidsdienst steeds meer geneigd te denken dat Russische criminelen achter de moord zitten. De daders hebben of hadden mogelijk banden hebben met de FSB. Britse deskundigen wijzen erop dat de aanslag goed is voorbereid en dat de daders toegang moeten hebben gehad tot nucleaire laboratoria in Rusland om aan polonium 210 te komen.