VENLO - De Duitse en Nederlandse politie hebben donderdagavond bij een grote internationale grenscontrole tussen Roermond en Emmerich bij Arnhem in totaal 44 mensen opgepakt. De Nederlandse politie hield twintig mensen aan, de Duitse 24. Dat maakten de Nederlandse en Duitse politie vrijdag bekend.

Aan de actie namen 135 Nederlandse agenten, douaniers en andere functionarissen deel, aan Duitse zijde circa vierhonderd agenten. De Nederlandse politie controleerde 650 automobilisten en schreef ongeveer tachtig bekeuringen uit. De Duitse politie controleerde ruim 4400 auto's, waarbij 6900 inzittenden gecontroleerd werden.

Drugs

Aan Nederlandse zijde werden aanhoudingen verricht voor onder andere wapen- en drugsbezit. Ook werd een man aangehouden na een achtervolging. De verdachte reed zich klem in een weiland. Daar bleek dat hij enkele tienduizenden euro's in contanten bij zich had. De man staat zowel bij de politie in Nederland als Duitsland bekend als drugshandelaar.

Dronkenschap

Aan de Duitse kant werden de verdachten onder meer aangehouden wegens dronkenschap achter het stuur of ze stonden op een lijst van gezochte mensen. De Duitse politie nam twee wapens in beslag, en verder 2 kilo marihuana van een Italiaan, 40 gram amfetamine van een Duitser en 150 kilo kath, een plantaardig pepmiddel, van een Somaliër.

De controles die donderdagavond plaatsvonden tussen 17.00 en 22.00 uur waren met name gericht op de aanwezigheid van drugs, het gebruik van alcohol en de documenten en voertuigen van bestuurders. De Duitse politie controleerde ook op mensenhandel.

Verdrag

Zowel de Nederlandse als de Duitse politie spreekt van een succesvolle gezamenlijke controle. De gezamenlijke actie is de tweede sinds de ondertekening van een verdrag tussen Nederland en Duitsland op 1 september. In september hielden de Duitse en Nederlandse politie een vergelijkbare, maar kleinere controle in de regio Heerlen. Daarbij werden vijf mensen gearresteerd.

De politie kondigde na afloop van de controles aan vaker en intensiever zulke gezamenlijke acties aan de Duits-Nederlandse grens uit te voeren.