ANTWERPEN - Els L. is schuldig bevonden aan de moord op haar rijke man Ran Biemans. Een jury van het Antwerpse hof heeft dat donderdag uitgesproken. De Nederlandse Els (45) had tijdens de rechtszaak haar ex-minnaar Wilco I. (45) uit Breda aangewezen als de dader. De jury sprak hem echter vrij, wegens gebrek aan bewijs.

Els L. heeft steeds gezegd niet te hebben gemerkt dat haar mans keel werd doorgesneden, naast haar in het echtelijk bed. Ze zei dat haar oordopjes nogal goed werkten. Ze had ook niet gemerkt dat ze aan handen en voeten werd vastgebonden.

De moord op de Nederlandse zakenman Biemans (58), die vijf miljoen euro had verdiend met een bedrijf in sporttrofeeën, gebeurde medio 1998 in de Belgisch-Nederlandse grensplaats Meerle.

Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft veel aandacht besteed aan de zaak sinds 2000, toen nog niemand voor de moord was aangehouden. Indertijd ontkende Els voor de moord een relatie te hebben gehad met ex-politieman Wilco. Dat bleek later wel het geval. Inmiddels heeft ze een kind van hem.

Els was eind 2004 na 4,5 jaar voorarrest vrijgelaten. Ze kreeg toen prompt een relatie met haar advocaat Pol Vandemeulenbroucke. Die zorgt nu voor haar zoontje.

Straf

Het Hof bepaalt vrijdag de straf voor Els. Ze riskeert levenslange opsluiting.Zus Joke van de vermoorde Ran Biemans reageerde blij dat acht jaar na de moord het proces is afgesloten.

"Ze vindt het belangrijk dat er iemand is veroordeeld, maar vindt het wel een rare uitspraak, omdat ze van mening is dat Els het nooit alleen gedaan kan hebben", zei haar advocate Griet Smaers. "We zullen nooit tot in de puntjes weten hoe het nu precies gebeurd is, maar het is nu wel zeker dat Els erbij betrokken was."