MOSKOU - De Russische ex-premier Jegor Gajdar is vergiftigd. Dit heeft de woordvoerder van de voormalige regeringsleider, Valeri Natarov, donderdag in Moskou bevestigd. Hij is op een onnatuurlijke wijze vergiftigd, maar de artsen kunnen nog niet zeggen om wat voor stof het gaat, aldus Natarov.

Gajdar zou niet in levensgevaar verkeren. Hij is een leider van de oppositie tegen de Russische president Vladimir Poetin.

De politicus werd plotseling onwel tijdens een conferentie in Ierland op 24 november. Dat was de dag na het overlijden van de Russische ex-spion Alexander Litvinenko, die in Londen werd vergiftigd met een radioactieve stof. Gajdar is inmiddels naar Moskou overgebracht en daar opgenomen.

Gajdars dochter Maria sprak tegen de Russische media over "een politieke vergiftiging''. Voormalig vicepremier Anatoli Tsjoebais ziet een verband tussen de zaak-Gajdar en de fatale vergiftiging van Litvinenko, die de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaya onderzocht. Ook Litvinenko en de journaliste waren critici van Poetin.

Gajdar was begin jaren negentig korte tijd premier onder president Boris Jeltsin.