DEN HAAG - De Kamer van Beroep van het Joegoslavië-Tribunaal heeft de Bosnisch-Servische generaal Stanislav Galic (63) donderdag veroordeeld tot levenslang wegens oorlogsmisdaden bij de belegering van Sarajevo.

Het is de eerste keer dat het tijdelijke VN-hof, dat sinds 1993 in Den Haag zetelt, een definitieve levenslange celstraf oplegt.

De door moslims gedomineerde hoofdstad van Bosnië werd van 1992 tot 1995 belegerd door de Bosnische Serviërs. Door artilleriebeschietingen, sluipschutters en honger vielen duizenden doden.

Twintig jaar

Galic was van september 1992 tot augustus 1994 commandant van het Bosnisch-Servische Romanija-Korps dat Sarajevo belegerde. Hij kreeg in 2003 in eerste aanleg twintig jaar cel opgelegd wegens onder meer moord en het terroriseren van de burgerbevolking. Volgens de Kamer van Beroep was die straf niet passend gelet op de zwaarte van het misdrijf: slechts twintig jaar voor Galic was "onredelijk en duidelijk onrechtvaardig", aldus president Fausto Pocar (Italië) van het tribunaal, die de uitspraak voorlas.

Hoger beroep

Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte had in hoger beroep om levenslang gevraagd. De verdediging van Galic had om liefst negentien redenen hoger beroep aangetekend. Die zijn alle afgewezen, veelal om procedurele of formeel juridische redenen.

Televisiebeelden van het leed van de bevolking van Sarajevo gingen van 1992 tot 1995 vrijwel dagelijks de wereld rond.

Verontwaardiging hierover was mede aanleiding voor de oprichting van het Joegoslavië-Tribunaal door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.