DEN HAAG - Tegen de zin van regeringspartijen CDA en VVD begint de nieuwe Tweede Kamer donderdagmiddag aan een spoeddebat over een pardonregeling voor asielzoekers die nog onder de oude Vreemdelingenwet vallen. De PvdA had om het debat gevraagd om zo snel mogelijk zo'n pardon af te dwingen.

De SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren steunden het verzoek van PvdA-leider Wouter Bos. Het CDA vindt het niet gepast tijdens de kabinetsformatie zo'n 'aangelegen punt' te bespreken. De VVD had er liever volgende week over willen debatteren. De coalitiepartijen waren de afgelopen jaren altijd tegen een pardonregeling.

Meerderheid

Met de nieuwe samenstelling van het parlement na de verkiezingen van vorige week is er kans op een meerderheid voor een pardonregeling. Volgens Bos is er een spoedeisend belang aan het debat, omdat dagelijks beslissingen worden genomen op basis waarvan betrokkenen kunnen worden uitgezet.

Hij zei dat zijn fractie bovendien signalen heeft gekregen dat de activiteiten om uit te zetten de afgelopen tijd zijn 'verhevigd' met het oog op het aanstaande debat.