LONDEN/KHARTUM - Zeker driehonderd mensen zijn de afgelopen dagen gedood tijdens gevechten tussen het regeringsleger van Sudan en voormalige rebellen in het zuiden van het Afrikaanse land. Dat hebben hulpverleners in Sudan donderdag tegen de BBC gezegd.

Een voormalige officier van de rebellenbeweging SPLA erkende dat er veel slachtoffers zijn gevallen.

De gevechten hadden plaats in de stad Malakal. De meeste slachtoffers zijn volgens de hulpverleners militairen uit het regeringsleger. Ook veel burgers zouden de dood hebben gevonden.

Ernstigste schending

Volgens waarnemers gaat het om de tot dusver ernstigste schending van het vredesakkoord dat de regering van Sudan en het in het zuiden actieve Sudanese Volksbevrijdingsleger SPLA in december 2005 sloten. Met dat akkoord kwam er een einde aan een burgeroorlog die meer dan twee decennia had geduurd.

Tanks

De voormalige SPLA-officier Elias Waya Nyipuocs zei dat de gevechten drie dagen geleden uitbraken. Volgens Nyipuocs vielen regeringsgetrouwe milities voormalige strijders van de SPLA aan in de buurt van de barakken van het regeringsleger bij het vliegveld van Malakal. In de gevechten die daarna uitbraken, zette het regeringsleger volgens Nyipuocs tanks in.