DE BILT - De warmste herfst van de afgelopen drie eeuwen blijkt warmer dan verwacht. Definitieve cijfers van het KNMI laten donderdag zien dat de gemiddelde temperatuur over de maanden september, oktober en november 13,6 graden Celsius was. Het weerbureau had op 13,2 tot 13,5 graden gerekend.

In 2005 was de gemiddelde temperatuur 12 graden. De verbetering van een record met meer dan een graad komt zelden voor, aldus een woordvoerder. Het KNMI noemt drie oorzaken voor de uitzonderlijk warme herfst dit jaar. De opwarming van de aarde, de zuidenwind die bijna het hele seizoen zachte lucht onze kant uitblies en het naijleffect van de uitzonderlijk warme zomer.

In De Bilt werd zaterdag nog een warmterecord bereikt. Het werd er maar liefst 17,2 graden. Niet eerder was het zo warm in de laatste tien dagen van november. In het Zuid-Limburgse Beek was het zaterdagmiddag zelfs 18,9 graden.

De warme herfst heeft ervoor gezorgd dat huishoudens minder energie verbruikten. De brancheorganisatie EnergieNed heeft berekend dat een klant met een gemiddeld verbruik in de periode van september tot en met november 70 euro heeft bespaard.