DEN HAAG - D66-fractieleider Alexander Pechtold heeft donderdag informateur Rein Jan Hoekstra geadviseerd te streven naar een kabinet van CDA, PvdA en SP. Eerder deden dat PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie.

Pechtold hoopt dat deze partijen niet "alles dichttimmeren" in een uitgebreid regeerakkoord, zodat de oppositie nog wezenlijk invloed kan uitoefenen op het beleid.

De informateur ontvangt donderdag nog de fractieleiders van de Partij van de Dieren en van de SGP. Vervolgens gaat hij nadenken over de adviezen, die hij de afgelopen dagen kreeg van alle fractieleiders.

PvdD

De Partij voor de Dieren (PvdD) vindt ook dat er een linkse regering moet komen. Zijzelf wil hieraan gedoogsteun geven of eventueel ook in het kabinet plaatsnemen. Dat zei fractieleider Marianne Thieme in haar gesprek met de informateur.

Volgens Thieme hebben de linkse partijen gemeen dat ze aandacht hebben voor milieu en duurzaamheid. De PvdD is de enige partij die vorming van een linkse coalitie bepleit. Die zou over 76 van de 150 Tweede Kamerzetels beschikken.

SGP

SGP-leider Bas van der Vlies wil een kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie. "Zo'n kabinet leidt programmatisch tot het beste resultaat."

Van der Vlies wil een kabinet dat 'stabiel en werkbaar' is. Hij voorziet in dat opzicht problemen met de SP. Op het gebied van vredes- en veiligheidsbeleid, marktwerking in de zorg en de vrijheid van onderwijs neemt de partij van Jan Marijnissen volgens de SGP 'forse standpunten' in. Maar als de mogelijkheid van een kabinet met de SP serieus wordt verkend, heeft Van der Vlies daar begrip voor.

Samenstelling

De Tweede Kamer komt donderdag voor het eerst in haar nieuwe samenstelling bijeen. Er zullen dan 149 leden worden beëdigd. De 150e, de SP'er Hugo Polderman, komt pas dinsdag aan de beurt.

Polderman is de vervanger van Tiny Kox. Kox, nummer 24 op de SP-lijst, was gekozen, maar besloot in de Eerste Kamer te blijven, waar hij fractievoorzitter is. De Kamer moet ook nog een nieuwe voorzitter kiezen, als opvolger van de VVD'er Weisglas. Dat gebeurt volgende week.