AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft besloten 33 vergunningen voor seksbedrijven op de Wallen niet te verlenen of in te trekken. De beslissing volgt op intensieve controles in de roemruchte hoerenbuurt naar criminele activiteiten van ondernemers. Dat maakte de gemeente donderdag bekend.

Bekijk video

Het intrekken of niet verlenen van vergunningen is mogelijk door de wet Bibob. Die moet voorkomen dat de overheid onbedoeld criminele activiteiten ondersteunt door het verlenen van vergunningen en subsidies.

Rechter

De seksbazen moeten hun panden nog voor het eind van dit jaar sluiten. Volgens een gemeentewoordvoerder zijn in totaal negen ondernemers gedupeerd. Overigens kunnen de ondernemers een bezwaarschrift of verzoek om voorlopige voorziening bij de rechter indienen. De gemeente wacht in dat geval de uitspraak van de rechter af voordat de betreffende panden worden gesloten.

De gemeente heeft ook vier vergunningen geweigerd voor een aantal horecazaken en een bouwvergunning voor een prostitutiebedrijf. De beslissing van donderdag volgt na een eerste intensieve screening in de prostitutiebranche.

Hotels

In de toekomst wil de gemeente ook hotels, restaurants, cafés en sekstheaters controleren. Naar verwachting zal eind volgend jaar de hele prostitutiebranche in de hoofdstad zijn doorgelicht.

Amsterdam heeft aangekondigd bij nieuwe aanvragen en bij verkoop van de betreffende zaken de nieuwe exploitanten opnieuw te screenen om te voorkomen dat er schijnconstructies worden gemaakt. Bij het controleren van andere bedrijven kijkt de gemeente of en in hoeverre de nu gedupeerde ondernemers daar een rol in spelen.

Geerts

Een van de grootste seksbazen op de Wallen, Charles Geerts reageert verbijsterd op de beslissing van de gemeente. Hij moet twintig panden met zo'n zestig ramen sluiten. Daardoor zouden ruim honderd prostituees op straat komen te staan.

Geerts zal de beslissing van de gemeente tot bij de hoogste rechter aanvechten. "Ik heb er niet de minste twijfel over dat de rechter de lafhartige beslissing van Amsterdam zal terugdraaien."

Strafblad

De ondernemer ontkent schuldig te zijn aan criminele activiteiten. "Ik heb een blanco strafblad en beschik zelfs over brieven van de officier van justitie waarin aan banken wordt meegedeeld dat ze zonder probleem zaken met me kunnen doen omdat ik nooit van het plegen van enig strafbaar feit ben verdacht, laat staan daarvoor zou zijn vervolgd of veroordeeld."

Hij beschuldigt de media ervan hem als mikpunt te hebben gebruikt voor roddel en achterklap. "Nu zitten die oude roddels weer opnieuw in het dossier van de Bibob en zegt de gemeente dat ik dicht moet, omdat alleen al het vermoeden dat er iets niet in orde is, reden voor het intrekken van vergunningen is."

Metje Blaak van Stichting de Rode Draad zei in een reactie "heel bang te zijn voor Arnhemse toestanden". "Van het Spijkerkwartier is niets meer over." "De gemeente kan wel zeggen dat de toeristen voor de Amsterdamse geveltjes komen, maar nergens in de wereld is een dergelijk redlightdistrict. Dat is uniek", zei de voormalige prostituee.

Negatief effect

Mariska Majoor van het Prostitutie Informatie Centrum denkt niet dat de sluiting van de ramen de echte problemen op de Wallen zullen verhelpen. Volgens Majoor is het tegengaan van gedwongen prostitutie meerdere malen belangrijker dan "achter een paar exploitanten met zwart geld aangaan".

Ze denkt dat de actie van de gemeente een negatief effect zal hebben op de buurt. "De ramen die moeten sluiten zijn de goed verzorgde ramen." Majoor vreest dat de buurt loucher wordt.

De Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven vindt dat Amsterdam de Bibob-wet oneigenlijk gebruikt om seksbedrijven weg te krijgen. "De afgelopen jaren verleende de gemeente steeds vergunningen en gingen ze de antecedenten van de eigenaren ook al na", zegt directeur André van Dorst.

Gat in de markt

"Nu gaat Amsterdam deze mensen nog eens veroordelen, terwijl men heeft bewezen aan alle voorschriften te hebben voldaan." Volgens de branchevereniging zullen de Wallen altijd blijven bestaan. "De markt is er en de klant gaat zoeken", aldus Van Dorst. "Er komen nieuwe seksbedrijven die het gat in de markt opvullen."

Stefan Diender, algemeen directeur van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB), vreest niet dat de Wallen als attractie zullen verdwijnen. Volgens hem zal er niet één toerist minder naar Amsterdam komen.

Ongeveer een derde van alle bezoekers in de hoofdstad bezoekt de hoerenbuurt. Het is volgens hem onduidelijk hoeveel bezoekers ook daadwerkelijk gebruikmaken van de diensten van de dames.