AMSTERDAM - De overheid moet de leefomstandigheden op de Rotterdamse detentieboten verbeteren, vinden asieladvocaten. Daarom sleepten de verenigingen voor asieladvocaten, de VAJN en de SRA, de Staat donderdagochtend voor de rechtbank in Den Haag.

De advocaten eisen dat de vastgehouden vreemdelingen meer privacy krijgen en een zinvol dagprogramma met arbeid en educatie. Verder ontbreekt het volgens hen op de boot aan een goede luchtplaats.

De vreemdelingen moeten nu 'als tijgers rondjes in een kooi op de kade lopen' om aan lichaamsbeweging te komen, zegt Loes Vellenga, asieladvocate en voorzitter van de VAJN.

Verblijfsduur

De minimumeisen die de Raad van Europa aan detentie in gevangenissen stelt, worden op de boten bij lange na niet gehaald, stellen de advocaten vast. Als de verbeteringen niet snel worden aangebracht, moet de rechter een maximum aan de verblijfsduur op de boten stellen.

Illegale vreemdelingen mogen dan volgens de advocaten maximaal zes maanden op de boten worden vastgehouden. Daarna moeten ze worden overgeplaatst naar een instelling met een veel minder sober regime.

De rechter doet 11 december uitspraak.