KAAPSTAD - De groep van veertig Nederlandse toeristen die dinsdagavond in Zuid-Afrika is overvallen keert donderdag terug. Volgens reisorganisatie Kras zit hun reis er dan op, zij keren niet eerder terug dan gepland.

Vertegenwoordigers van Kras vangen de toeristen op Schiphol op. Daar krijgen zij informatie over eventuele vervolgstappen en verwijzingen naar hulpinstanties.

Enkele vakantiegangers raakten dinsdag gewond toen zij weigerden hun bezittingen af te geven. Een vrouw moest zich in het ziekenhuis laten behandelen.

Restaurant

De daders, vier mannen en een vrouw, sloegen toe toen de toeristen een restaurant in het zwarte stadsdeel (township) Langa van Kaapstad verlieten. De politie heeft nog geen arrestaties na de gewapende overval verricht.

Kras heeft de vertegenwoordigers in Kaapstad gevraagd het gebied tijdens de georganiseerde rondreis voorlopig te mijden. "Hoewel er geen signalen zijn dat het om structureel geweld tegen toeristen gaat," aldus een woordvoerder. Alarmcentrale EuroCross hoefde geen bijstand aan de groep te verlenen.