SEOUL - Noord-Korea is bereid mee te werken aan de uitvoering van de internationale overeenkomst over zijn nucleaire programma, dat vorig jaar werd gesloten. Het bewind in Pyongyang wil echter niet eenzijdig zijn atoomwapens opgeven. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap donderdag bericht.

Het persbureau citeerde de Noord-Koreaanse gezant Kim Kye-gwan. Volgens de diplomaat is het onmogelijk dat Pyongyang als enige zijn kernwapens wegdoet.

Kim Kye-gwan sprak dinsdag en woensdag in Peking met de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Christopher Hill. Hill erkende donderdag dat noch de Amerikanen noch de Noord-Koreanen in de onderhandelingen concessies hebben gedaan.

Nucleaire test

De Amerikaanse gezant zei wel goede hoop te hebben dat het internationale overleg van zes landen over de nucleaire ambities van Noord-Korea volgende maand wordt hervat. Pyongyang liet na zijn vermoedelijke nucleaire test in oktober weten bereid te zijn het internationale overleg te hervatten. Deze week zijn in Peking voorbereidende besprekingen gevoerd.

Vorig jaar stemde Noord-Korea er in principe mee in zijn kernwapenprogramma te schrappen in ruil voor economische hulp. Het overleg over het kernwapenprogramma ligt sinds vorig jaar november stil, nadat de Verenigde Staten financiële sancties tegen Pyongyang hadden afgekondigd.