LONDEN - In het onderzoek naar de vergiftigde Russische oud-spion Alexander Litvinenko zijn minimale sporen van radioactief materiaal aangetroffen in twee vliegtuigen van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA). Dat heeft BA woensdag in een verklaring laten weten.

Bekijk video

Volgens de Britse omroep BBC gaat het bij de sporen om het hoogradioactieve polonium 210. Besmetting met die stof is Litvinenko fataal geworden.

Volgens BA zijn drie Boeing's van het type 767 uit de roulatie gehaald voor forensisch onderzoek. De twee toestellen waarin de sporen zijn aangetroffen staan op de Londense luchthaven Heathrow.

Het derde toestel dat nog onderzocht moet worden bevindt zich op een vliegveld bij Moskou. Een team Britse experts zal naar de Russische hoofdstad gaan voor het onderzoek.

Moskou

De drie Boeing's zijn door BA gebruikt voor vluchten tussen Moskou en Londen. Mogelijk is het radioactieve materiaal in de toestellen terechtgekomen door iemand die in contact heeft gestaan met Litvinenko of door iemand die de stof naar Londen heeft vervoerd.

Litvinenko overleed afgelopen donderdag in Londen. Op een aantal plekken in Londen waren al sporen van polonium 210 aangetroffen, onder meer bij Litvinenko thuis, in een hotel en in een restaurant dat de oud-spion bezocht. Ook in een van de kantoren van de voormalige oligarch Boris Berezovski, evenals Litvinenko een felle criticus van de Russische president Vladimir Poetin, zijn sporen van de stof gevonden.

Litvinenko heeft op zijn sterfbed Poetin ervan beschuldigd dat hij hem uit de weg heeft laten ruimen. Het Kremlin heeft de beschuldigingen afgedaan als belachelijk. Justitie in Rusland heeft alle medewerking beloofd aan het Britse onderzoek naar de moord op de ex-spion.