KAIKOHE - Een rechtbank in Nieuw-Zeeland heeft woensdag de identiteit bekendgemaakt van twee mannen die zijn aangeklaagd voor de ontvoering en beroving van een Nederlands echtpaar en verkrachting van de vrouw. Het gaat om de 29-jarige Keith Anthony McEwen en de 27-jarige Christopher Mana Manuel.

Het tweetal verscheen woensdag in de rechtbank in Kaikohe in het uiterste noorden van het Nieuw-Zeelandse Noordereiland. Na beraadslagingen besloot rechter Michael Lance hun namen en foto's vrij te geven. Hij legde daarmee een verzoek van de advocaat van de verdachten om hun identiteit langer geheim te houden naast zich neer.

Geheimhouding

Vorige week had de rechter nog geheimhouding gelast om getuigen in het politieonderzoek niet te beïnvloeden. Maar Lance besloot woensdag anders omdat er volgens hem een grote publieke belangstelling is voor de zaak en omdat de rechtbank binnen een systeem van open rechtspleging werkt.

De mannen drongen op 10 november de camper van het Nederlandse stel binnen en dwongen de twee onder bedreiging met een vuurwapen geld te pinnen. De vrouw werd onder de ogen van haar echtgenoot verkracht. De Nederlanders waren op huwelijksreis in Nieuw-Zeeland.

Tijdens de rechtszitting woensdag zat een aantal familieleden van de verdachten op de publieke tribune. Een pleegbroer van McEwen zei tegen de verzamelde pers dat hij met de Nederlandse slachtoffers meevoelde. Volgens de pleegbroer heeft McEwen een moeilijke jeugd gehad, waarbij hij voortdurend van pleeggezin moest veranderen.

Het verdachte tweetal moet op 20 december opnieuw voor de rechter verschijnen.