MAASTRICHT - Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht gaat de directeur en de beheerder van zwembad De Mechelerhof in het Zuid-Limburgse Mechelen strafrechtelijk vervolgen wegens dood door schuld. Dat heeft het OM vrijdag bekendgemaakt. In het zwembad verdronken 16 augustus twee Chinese zusjes van zeven en negen jaar.

Het OM heeft nog geen besluit genomen over de vervolging van de begeleidster van de twee zusjes. Dit familielid heeft evenmin als de toezichthouder van het zwembad iets gemerkt van de verdrinking van de zusjes. De meisjes die niet konden zwemmen, waren ongemerkt in het diepe van het zwembad terechtgekomen.

Na het incident noemde de Limburgse gedeputeerde G. Driessen de wet rond het toezicht in zwembaden "onduidelijk". Persofficier W. Smits van het OM in Maastricht is het niet eens met Driessen en vindt dat de zwembaddirectie verantwoordelijk is voor alles wat zich in De Mechelerhof afspeelt.

"Volgens ons is er sprake van dood door schuld omdat het toezicht onvoldoende was. In het bad was slechts een toezichthouder voor drie bassins. Wie een zwembad exploiteert, moet alle risico's op het gebied van veiligheid kennen", aldus Smits.

Het afgelopen jaar zijn in Limburg vijf kinderen in zwembaden verdronken: in Gulpen, Valkenburg en Mechelen. De directie van zwembad De Mechelerhof was vrijdagmorgen niet bereikbaar voor commentaar.