AMSTERDAM - Hij haat de Nederlandse samenleving, het systeem. Zoveel staat vast. Maar daarvoor is Samir A. niet aangeklaagd. Volgens het Openbaar Ministerie zit die haat zo diep dat A. serieuze plannen had aanslagen op politici en het gebouw van de inlichtingendienst AIVD te plegen. Vrijdag moet blijken of het OM de rechtbank daarvan heeft kunnen overtuigen.

Het college doet dan uitspraak in de strafzaak tegen Samir A. en vijf medeverdachten.

Opschudding

In een eerdere zaak werd de 20-jarige A. vrijgesproken van het voorbereiden van terroristische aanslagen. Die vrijspraak leidde tot opschudding in de samenleving en in politiek Den Haag.

Als hij vrijdag andermaal vrijuit gaat, zal een storm boven de hoofden van de rechters losbarsten die zijn weerga niet kent, voorspelden A.'s advocaten ruim twee weken geleden tijdens hun pleidooi. Want de jeugdige Amsterdammer heeft hoe dan ook een reputatie opgebouwd die zo ongeveer het etiket 'staatsvijand nummer 1' verdient.

Volgens het OM behoorde A. tot de kernleden van een terroristische organisatie, samen met medeverdachten Mohammed C. en Nouriddin El F. Tegen A. en C. eisten de officieren van justitie Alexander van Dam en Bart den Hartigh vijftien jaar cel, tegen El F. twaalf jaar. De aanklagers menen dat de terreurcel een voortzetting is van het terroristennetwerk de Hofstadgroep.

Plannen

A. en de zijnen hadden echter veel ernstiger en concretere plannen. "Door bewindslieden uit de weg te ruimen, zouden de verdachten in één klap grote vrees aanjagen bij de Nederlandse bevolking en een begin maken met het omverwerpen van de democratie", aldus de officieren in hun slotbetoog op 6 november.

De arrestatie van A. en de zijnen heeft die aanslagen voorkomen, meent het OM. Samir A. werd vorig jaar oktober aangehouden, nadat de AIVD een ambtsbericht had verstuurd aan justitie. In dat bericht werd gemeld dat A. op zoek was naar wapens en explosieven. Het ambtsbericht ging vergezeld van een cd-rom waarop het zogeheten videotestament van A. was te zien.

Op dat filmpje is te zien hoe A., geheel in de traditie van de islamitische extremisten, afscheid neemt van familie en vrienden en een verklaring geeft voor zijn te plegen gruweldaden. Op de achtergrond staat een machinepistool tegen de muur. Volgens A. moet dat testament niet al te serieus worden genomen. Hij heeft verklaard dat hij ettelijke van dergelijke filmpjes heeft opgenomen, vooral om uiting te geven aan zijn frustratie.

Regels

Die frustratie is er sinds zijn arrestatie niet minder op geworden. Aan het eind van het strafproces verklaarde A. dat hij, zodra hij op vrije voeten komt, weg wil uit Nederland, 'dit zieke land'. Hij meent dat hij louter op zijn radicale denkbeelden wordt aangepakt. "Iemand die zegt dat hij het Nederlandse systeem haat, maar zich wel aan de regels houdt, krijgt vijftien jaar cel."

Exorbitant

A.'s advocaten vinden dat justitie de zaak met de in hun ogen exorbitante strafeis extra en onnodig op scherp heeft gezet. Zij menen dat, zeker na de eerdere vrijspraak, Samir A. koste wat kost moet hangen. Ten onrechte, vinden zij, want het bewijs tegen A. en de zijnen ontbreekt. Justitie leunt in belangrijke mate op de verklaringen van twee kroongetuigen, die in de visie van de advocaten louter leugens hebben verkocht.