RIGA - De NAVO heeft woensdag op de top van het bondgenootschap in Riga verklaard dat haar snelle reactiemacht klaar is om volledig operationeel te worden. Onder gezag van de NAVO moeten steeds 25.000 man paraat staan om overal ter wereld snel in actie te kunnen komen.

Bekijk video

Hiermee komt een einde aan een periode van maandenlange onzekerheid. Het leek erop dat de NAVO de start van haar snelle troepenmacht waarschijnlijk moest uitstellen omdat lidstaten weinig enthousiast waren.

Maar in Riga zijn op het allerlaatste moment nog toezeggingen door de Verenigde Staten, Turkije, Frankrijk, Spanje en Duitsland gedaan om militairen en materieel te leveren.

NRF

De NATO Response Force (NRF) beschikt daarmee bijna over de 25.000 manschappen die waren gepland. De landen hebben afgesproken dat zij de kosten van de dure missies zullen delen.

De NRF is het geesteskind van de onlangs afgetreden Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld. De snelle troepenmacht is een antwoord op de veranderde positie van de NAVO in de wereld sinds het einde van de Koude Oorlog.

De NRF stuitte op veel terughoudendheid, omdat veel NAVO-landen al troepen leveren aan andere missies. Zo vragen ook de Verenigde Naties, de Europese Unie en anderen om inzet van militairen. Nederland levert in 2008 een half jaar lang troepen, samen met Duitsland.