MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht wil de twee deskundigen horen die onderzoek hebben gedaan naar het vermeend seksueel misbruik van een meisje uit Sittard door haar opa, moeder en broer. De rechtbank besloot daarom woensdag de zaak aan te houden tot 28 februari.

De deskundigen hebben onder meer een analyse gemaakt van de videoverhoren en de beelden van de verwondingen van het inmiddels 7-jarige meisje. Volgens de rechtbank roept het eindverslag vragen op en kan er daarom niet met de inhoudelijke behandeling van de zaak worden begonnen.

Scenario's

Advocaat René Corten, die de 19-jarige broer van het meisje bijstaat, zegt dat de deskundigen tot het oordeel zijn gekomen dat meerdere scenario's mogelijk zijn. "De lichamelijke klachten en verwondingen van het meisje zouden het gevolg kunnen zijn van seksueel misbruik, maar het is ook heel goed mogelijk dat er een andere reden voor is. Het staat nog allerminst vast wie verantwoordelijk is voor het aangetroffen letsel."

De drie verdachten ontkennen dat ze incest hebben gepleegd. Het vermeende misbruik werd ontdekt bij een bezoek aan de huisarts. "Het meisje was daar op initiatief van de moeder", verklaarde de raadsvrouw van de 39-jarige moeder. "Zij merkte dat er bloedingen en verwondingen waren en is daarom zelf naar de huisarts gegaan. Zij had het vermoeden dat haar dochter zichzelf verwondde."

Verkracht

Het meisje is volgens het Openbaar Ministerie in haar kleutertijd meer dan een jaar lang seksueel misbruikt. Het misbruik zou zijn begonnen toen ze vier jaar was. Ze zou stelselmatig zijn verkracht en gedwongen tot actieve seks met haar familieleden. Haar broer was op dat moment zelf ook nog minderjarig. In mei 2004 greep justitie in en werd het meisje uit huis geplaatst.

De voogd in het gezin zou al in het voorjaar van 2003 rode benen, blauwe plekken en een geïrriteerde schaamstreek hebben ontdekt tijdens het verschonen van het destijds 4-jarige meisje.

Ook het medisch kinderdagverblijf zou die verwondingen hebben geconstateerd. Met die signalen is ruim een jaar lang niets gedaan.