BRUSSEL - Brussel stelt de EU-landen voor om acht van de 34 onderwerpen in de gesprekken over Turkse toetreding tot de EU op te schorten. Verder zal voorlopig geen enkel onderwerp definitief worden afgesloten.

Bekijk video

Dat heeft Europees Commissaris Olli Rehn (Uitbreiding) woensdag gezegd na een vergadering met de andere commissarissen. De betrokken onderwerpen hebben te maken met relaties met Cyprus: Handel, diensten, financiële diensten, landbouw, visserij, verkeer, douane en buitenlandse relaties.

Sanctie

De maatregel is bedoeld als sanctie voor Turkije, dat geen schepen en vliegtuigen toelaat uit EU-land Cyprus. Turkije had in 2004 beloofd de havens en vliegvelden uiterlijk eind dit jaar open te stellen.

"De onderhandelingen over Turkse toetreding gaan door, maar met een lager tempo", zei Rehn. "De trein is dus niet gecrasht, maar rijdt langzamer wegens werkzaamheden verderop. We gaan terug naar de normale snelheid, zodra Turkije zijn afspraken nakomt over toelating van Cypriotische schepen en vliegtuigen."

Rehn deed een laatste oproep aan Turkije de havens en vliegvelden open te stellen. "Het land kan nog een 'golden goal' scoren voor de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen op 11 december beslissen."

Vooruitgang

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie benadrukte dat Turkije zeker voortgang heeft geboekt, maar dat het nog niet alle afspraken is nagekomen. "Ons voorstel is helder en maatwerk."

Joost Lagendijk, covoorzitter van de Turkije-delegatie in het Europees Parlement, stelt vast dat de onderhandelaars voorlopig 26 onderwerpen kunnen blijven bespreken. Voor de gesprekken was toch al tien à vijftien jaar uitgetrokken.

Riga

Leiders van de Europese Unie voeren in de marge van de NAVO-top in Riga overleg met Turkse functionarissen over de toekomst van de toetredingsonderhandelingen tussen de EU en Turkije.

De Finse premier Matti Vanhanen brengt vrijdag een bezoek aan Ankara om over de ontstane situatie te praten met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. Finland is de huidige EU-voorzitter en heeft de afgelopen maanden druk overleg gevoerd om het Turkse toetredingsoverleg op de rails te houden.

Tweede Kamer

VVD en PvdA in de Tweede Kamer vinden het voorstel van de Europese Commissie niet ver genoeg gaan. Ze willen dat de EU de onderhandelingen met Turkije helemaal opschort. Volgens Kamerlid Hans van Baalen kan er pas weer gesproken worden als de Turken in beweging komen in de kwestie-Cyprus.

Ook moeten ze bereid zijn de Armeense genocide vrij bespreekbaar te maken. Volgens PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmersmans ligt er een heldere afspraak met het kabinet. "Eerst de erkenning van Cyprus, pas dan kan er verder worden gesproken."

CDA-Tweede Kamerlid Jan Jacob van Dijk gunt Turkije nog tot 11 december de tijd, als de ministers bijeenkomen, om over de streep te komen. Gebeurt dat niet, dan moeten de onderhandelingen opgeschort worden. Ook het besluit van de commissie had volgens Van Dijk nu krachtiger gemoeten door bijvoorbeeld met minder hoofdstukken door te gaan. "Turkije moet weten dat het de EU ernst is."