DEN HAAG - De politiekorpsen in de Europese landen hebben steeds vaker te maken met geweld tegen ouderen. Dat meldde de Europese politieorganisatie Europol woensdag.

Volgens Europol concentreren steeds meer bendes zich op diefstal, beroving, fraude en criminaliteit gericht op de zwakkeren in de samenleving, vooral ouderen. Zij stappen af van grootschalige criminaliteit als drugshandel.

Criminelen lijken zich ervan bewust dat de politiekorpsen internationaal zelden samenwerken als het om kleinschalige overtredingen gaat. De grenzen maken de kans op opsporing en vervolging kleiner, aldus Europol. Verder zijn de groepen mobiel en komen ze zelden oog in oog met de politie.

Vertegenwoordigers uit elf landen, waaronder Nederland, kwamen onlangs in Den Haag bij elkaar om over de problematiek te praten. Zij maakten onder meer afspraken over de uitwisseling van informatie.

Schrikbarend

Volgens Europol-directeur Max-Peter Ratzel is het belangrijk om aan de ouderen te denken als het om de kwetsbare slachtoffers van criminaliteit gaat. "Het organisatieniveau van criminelen op dit vlak is schrikbarend."