HAVANA - De Cubaanse leider Fidel Castro is te zwak om de opening van de festiviteiten ter ere van zijn tachtigste verjaardag bij te wonen. In een verklaring zegt Castro dat zijn "medische situatie" dat niet toelaat. En dat zijn artsen hem hebben afgeraden het feest bij te wonen. Castro is eigenlijk al op 13 augustus tachtig jaar oud geworden.

Bekijk video

Maar omdat hij toen herstellende was van een zware buikoperatie, werden de feestelijkheden rond het jubileum verplaatst naar deze week. Nu blijkt Castro, die zijn taken als president tijdelijk heeft overgedragen aan zijn broer Raul, nog steeds niet gezond genoeg om de feesten bij te wonen.

Karl Marx-theater

De brief van Castro aan de aanwezigen in het Karl Marx-theater in Havana, waar een gala plaats had dat aan alle festiviteiten vooraf ging, werd voorgelezen door een presentator. Castro schrijft in een soms rammelend betoog over een scala aan onderwerpen, van problemen met het milieu tot de organisator van de feesten, en deelt in het voorbijgaan ook een steek uit aan de Verenigde Staten.

Castro was op 28 oktober voor het laatst kort op de Cubaanse televisie te zien. Gekleed in een trainingspak zei de socialistische voorman dat zijn herstel voorspoedig verliep en dat hij alle speculaties als zou hij bijna dood zijn uit de wereld wilde helpen. Volgens sommige Amerikaanse media heeft Castro waarschijnlijk terminale kanker.