AMSTERDAM - De politie heeft dinsdagmiddag op het Osdorpplein in Amsterdam een parkeergarage en een naastgelegen supermarkt ontruimd. Ook twee bovengelegen winkels moesten de deuren sluiten.

Bekijk video

Dat gebeurde nadat de gemeentelijke dienst milieu- en bouwtoezicht had geconstateerd dat een bouwconstructie in het complex onveilig is. Volgens de politie is er geen sprake van acuut gevaar.

Milieu- en bouwtoezicht heeft scheurtjes ontdekt in de parkeergarage, aldus een stadsdeelwoordvoerster. Dat gebeurde tijdens renovatiewerkzaamheden in de Albert Heijn. De constructeur merkte op dat sprake is van overbelasting.

Bouwinspecteurs van stadsdeel Osdorp hebben dat dinsdagmiddag gecontroleerd en bevestigd. Zij oordeelden dat het niet langer verantwoord is de garage open te houden.

Onderzoek

De garage, die gedeeltelijk uit twee en gedeeltelijk uit drie lagen bestaat, is acht jaar oud. Het stadsdeel stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de constructie van de parkeergarage. Woensdag bespreken betrokkenen hoe ze de situatie kunnen stabiliseren.

De gemeente heeft voor omwonenden een informatiepunt ingesteld. Medewerkers van de geneeskundig hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR) zijn bij het Osdorpplein om hen te woord te staan.

Zij zijn ook telefonisch bereikbaar. Het is nog niet duidelijk hoe lang de ontruiming gaat duren.

Bos en Lommerplein

Het is niet de eerste keer dat in Amsterdam een fout in de bouwconstructie wordt ontdekt. Het meest recente voorbeeld is het Bos en Lommerplein, dat op 11 juli op last van de gemeente werd ontruimd wegens instortingsgevaar. De evacuatie behelsde woningen, winkels, een parkeergarage, marktplein, stadsdeelkantoor en een bibliotheek.