DEN HAAG - De 41-jarige Kremling S. is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. De rechter houdt S. verantwoordelijk voor de moord op zijn ex-vriendin Angela P. en poging tot moord op haar stiefvader. Het is de eerste keer in Nederland dat een rechter zo'n straf oplegt.

Sinds 1 februari mag een rechtbank tijdelijke celstraffen tot dertig jaar opleggen, daarvoor was dat maximaal twintig jaar. De nieuwe strafmaat is ingevoerd om rechters meer speelruimte te geven tussen levenslang en tijdelijke gevangenisstraffen.

Lobby

Het drama vond in maart van dit jaar plaats in de lobby van het NH Hotel in Zoetermeer. Daar hadden de vrouw en S. afgesproken.

Volgens getuigen dwong S. zijn ex te knielen en schoot hij haar ondanks smeekbedes door het hoofd. Enkele ogenblikken later schoot hij haar stiefvader in zijn rug. S. was ten tijde van het incident met proefverlof en zat een celstraf van twee jaar uit.

Wapen

S. hield de rechtbank twee weken geleden een heel andere verklaring voor. Volgens hem bedreigde zijn ex hem met het wapen. Dat wist hij af te pakken waarna hij in een vlaag van woede twee keer vuurde.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een levenslange straf geëist. De rechter ging daar niet in mee en sprak S. tevens vrij van een andere poging tot moord in het huis van bewaring. Volgens de rechter wijzen videobeelden uit dat S. zijn slachtoffer alleen naar de grond werkte en sprak van mishandeling. Bovendien wil de rechter de veroordeelde het perspectief op een terugkeer in de samenleving niet ontnemen.

S. was niet aanwezig in de rechtbank. Hij heeft twee weken om hoger beroep aan te tekenen.