LONDEN - Groot-Brittannië wil de uitdrukkelijke goedkeuring hebben van de Verenigde Naties voor een aanval op Irak. Het land is van plan om eind januari om die steun te vragen, als Irak de wapeninspecties tegenwerkt. Dat meldde vrijdag de Britse krant The Times.

Die 'uitdrukkelijke goedkeuring' moet dan worden geformuleerd in een nieuwe resolutie. Groot-Brittannië komt ermee nadat het hoofd van de wapeninspecteurs, Hans Blix, stelde dat er ernstige gaten zitten in het wapendossier dat Irak heeft overhandigd. Ook de Verenigde Staten zijn daarvan overtuigd.

Het geduld van Amerika met Saddam Hussein is al enige tijd op. Het land wilde eigenlijk niet eens wachten op de eerste VN-resolutie over de wapeninspecties. Minister Colin Powell van Buitenlandse Zaken sprak donderdag van een "ernstige schending", waarmee een actie tegen Irak weer ietsdichterbij lijkt.

Straw

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, vindt dat elke nieuwe belemmering in het werk van de wapeninspecteurs kan leiden tot een conflict. De keus is aan Saddam Hussein, zei Straw in The Times. Volgens de krant wil Groot-Brittannië via een tweede VN-resolutie volledige internationale steun verkrijgen voor een militaire actie tegen Irak.

Steun

Bronnen rond de regering zijn ervan overtuigd dat die steun er ook komt. Bovendien wil, volgens die bronnen, Amerika wel meegaan met die tweede resolutie als die maar inderdaad wordt aangenomen. China en Rusland zouden al hebben aangegeven er wel voor te voelen. Frankrijk wil al langer zo'n tweede VN-resolutie. Al deze landen zijn permanente landen van de VN-Veiligheidsraad.

Blair

In een vraaggesprek met de Britse krant The Guardian vrijdag zegt de Britse premier Tony Blair dat uiteindelijk de landen van de VN bepalen of Irak de eerste VN-resolutie heeft overtreden. "De inspecteurs leggen de feiten vast. Hoe ernstig deze feiten zijn, moet uiteraard worden bepaald door de landen van de Verenigde Naties", zei Blair.

Verstoppertje

Volgens de premier speelt Saddam Hussein "verstoppertje" met de wapeninspecteurs. "Hij probeert het te verstoppen en als de inspecteurs het vinden, winnen zij. Als hij het verborgen weet te houden, wint hij. Maar zo werkt het natuurlijk niet."

Blair vindt dat Saddam Hussein open en duidelijk moet zijn over Iraks wapenprogramma. "Nu heeft hij zijn verklaring gegeven. Als die verklaring vals blijkt, dan is hij in overtreding", zei Blair. Hoewel Groot-Brittannië al sinds jaren een trouw bondgenoot is van de VS, is Blair wel bereid om ooit eens "nee" te zeggen tegen de Amerikanen.

Blair: "Als ik denk dat het in ons nationaal belang is, ben ik bereid om 'nee' te zeggen. Er bestaan ook nog zaken als het milieuverdrag Kyoto en landbouw- en staalsubsidies. Mijn zorg over het VS-beleid is dat de agenda wel wat meer onderwerpen zou mogen vermelden dan terrorisme en massavernietigingswapens." Een breuk met de VS echter "zou een enorme gebeurtenis voor dit land zijn, met enorme gevolgen. Dat is niet iets dat je zomaar even beslist."