DEN HAAG - De ANWB verwacht vrijdag drukte op de snelwegen door het begin van de kerstvakantie. Ruim 600.000 Nederlanders trekken er tijdens de feestdagen op uit, aldus de ANWB.

De spits zal vroeger op gang komen en langer duren. "Rond 14.00 uur begint het druk te worden en om 20.00 uur zal de situatie weer zijn genormaliseerd", zei een woordvoerder vrijdag. Ook zaterdag wordt het drukker dan normaal, maar de zegsman denkt niet dat er files zullen ontstaan.

Naar verwachting blijft de helft van de vakantiegangers in Nederland en trekt de andere helft de grens over. Ongeveer 60 procent gaat met de auto, circa 25 procent vertrekt per vliegtuig. Veel mensen gaan op wintersport in Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk. Ook brengt een groot deel de feestdagen door in België. Vakantiegangers moeten in Duitsland rekening houden met files. Vooral de ringweg van München is een knelpunt.

Sneeuwval en gladheid veroorzaakten vorig jaar chaos op de Duitse 'autobahnen'. Mensen stonden urenlang vast in monsterfiles van vele tientallen kilometers. Duizenden moesten de nacht doorbrengen in de auto. Dit jaar zal het meevallen omdat de weersvoorspellingen beter zijn, aldus de ANWB.