AMSTERDAM - De twee Turkse meisjes die van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het land uit moeten, komen voorlopig weer terug op school. De 16-jarige Sumeyra en haar 14-jarige zusje Ceyda zouden eigenlijk dinsdag (vandaag) Nederland moeten verlaten omdat ze illegaal in Nederland verblijven.

Bekijk video

De meisjes mogen nu echter blijven totdat minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) Kamervragen over hen heeft beantwoord.

Volgens rector Gerard Klooker van het Hervormd Lyceum West in Amsterdam hebben de meisjes en hun vader, die wel de Nederlandse nationaliteit heeft, dinsdag nog een afspraak met een advocaat. "Daarna hervatten ze hun schoolleven weer. We hopen natuurlijk dat uitstel afstel wordt."

Visum

Volgens de IND moeten de meisjes uiteindelijk toch het land verlaten. Hun verzoek om een verblijfsvergunning is tot nu toe tweemaal afgewezen omdat ze zonder visum Nederland binnen waren gekomen. Ze kunnen alsnog vanuit Turkije een visum aanvragen en dan in Nederland opnieuw een poging doen een verblijfsvergunning te krijgen. Als ze aan de voorwaarden voldoen, dan kunnen de meisjes volgens de IND in Nederland blijven.

Stiefmoeder

Klooker zei dinsdag dat de vader van de meisjes er niet zoveel vertrouwen in heeft dat dit zo simpel kan worden geregeld vanuit Turkije. Sumeyra en Ceyda kwamen in 1995 naar Nederland. Hun vader en stiefmoeder hadden de voogdij overgenomen van hun biologische moeder.

De beslissing van de IND heeft geleid tot verontwaardigde reacties. Klooker stuurde burgemeester Job Cohen ten einde raad een e-mail met de vraag of hij zijn invloed kon gebruiken om de leerlingen in het land te houden. Ook hebben de SP, D66 en GroenLinks minister Verdonk om opheldering gevraagd.

De openbare basisschool De Catamaran in Rotterdam heeft dinsdag aangifte van kindermishandeling gedaan tegen minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk, zegt adjunct-directeur Geert Jeelof. Twee leerlingen van de school moeten samen met hun moeder het land uit.

De twee zijn hun hele leven in Nederland geweest, maar moeten terug naar Somalië, het land van herkomst van hun moeder. Deze situatie zou zo schadelijk zijn voor de leerlingen dat volgens de school sprake is van kindermishandeling.