WASHINGTON - Reizigers die naar of binnen de Verenigde Staten vliegen doen er beter aan hun bagage niet af te sluiten. Anders lopen zij kans dat de douane hun bezit met geweld opent, zo waarschuwde de Amerikaanse Dienst voor de Transportveiligheid donderdag.

"We hebben geen andere keuze dan verdachte koffers open te breken en ze handmatig te doorzoeken", zei onderminister James Loy van Transportveiligheid. De aanslagen van 11 september maakten het noodzakelijk alle ingecheckte reiskoffers op de 429 Amerikaanse luchthavens te controleren op aanwezigheid van springstoffen.

Dat was tot nu toe niet altijd mogelijk door een gebrek aan apparatuur. Door een investering van ruim 2 miljard dollar is dit euvel nu verholpen. Op het vliegveld van Jacksonville in Florida presenteerde Loy de nieuwe, geavanceerde machines voor de controle van de bagage.

Koffers die het alarm laten afgaan zullen de douanebeambten in het vervolg met de hand doorzoeken. De Dienst voor de Transportveiligheid raadt reizigers aan geschenken niet te verpakken en persoonlijke zaken als wasgoed in doorzichtige plastic zakjes op te bergen, zodat duidelijk is wat er in de koffers zit. Voor beschadigingen zijn de autoriteiten niet verantwoordelijk, liet Loy weten.