MADRID - De Franse politie heeft donderdag negen vermoedelijke leden van de gewelddadige Baskische afscheidingsbeweging ETA opgepakt. Onder hen zijn twee kopstukken: de 31-jarige Ivaon Fernandez de Iradi, alias 'Susper', en de -jarige Ainhoa Garcia Montero, alias 'Laia'.

'Susper' en 'Laia' hebben volgens de Spaanse autoriteiten drie maanden geleden de logistieke leiding over de militaire operaties van de ETA overgenomen, nadat hun voorgangers, het duo Guridi en Goni, eveneens in Frankrijk werden opgepakt.

Alle verdachten werden opgepakt in het zuidwesten nabij Bayonne. Iradi en Montero werden aangehouden tijdens een gemeenschappelijke operatie van de Franse en Spaanse politie. Parijs en Madrid hebben hun samenwerking in de strijd tegen de ETA de laatste maanden geïntensiveerd. Tientallen verdachte ETA-leden zijn inmiddels opgepakt in beide landen.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Angel Acebes verklaarde donderdag dat de arrestatie een ,,zware slag'' voor de ETA is, die nu weer een nieuwe commandostructuur moet opbouwen. Overigens is de hoogste leiding van de ETA, vermoedelijk Félix Alberto López de Lacalle en Mikel Albizu, nog gewoon op vrije voeten.