VATICAANSTAD - Paus Benedictus XVI begint dinsdag aan een bezoek aan Turkije. De inwoners van dat grotendeels islamitische land volgen het bezoek met argusogen. Zij zijn vooral benieuwd hoe Benedictus zich uitlaat over de islam, nadat hij eerder dit jaar in een veelbesproken college in de Duitse stad Regensburg een verband had gelegd tussen de islam en geweld.

Bekijk video

De Paus hoopt dat zijn reis naar Turkije een mogelijkheid biedt voor verzoening en dialoog tussen christenen en moslims. "De kans van dit bezoek is dialoog, broederschap, een geëngageerdheid voor begrip tussen culturen, tussen religies en voor verzoening", aldus de kerkvorst.

Mausoleum

De paus blijft vier dagen in Turkije. Direct na aankomst gaat hij naar het mausoleum van de stichter van het moderne Turkije, Mustafa Kemal Ataturk, waarna hij president Ahmed Necdet Sezer, een hartstochtelijk pleitbezorger van de scheiding van kerk en staat in zijn land, ontmoet.

Premier Recep Tayyip Erdogan zou aanvankelijk wegens drukke werkzaamheden van een gesprek met de paus afzien, maar hij bleek later toch bereid tot een korte ontmoeting met Benedictus op het vliegveld van Ankara.

Islam

Voor het Vaticaan staan niet de betrekkingen met de islam, maar de versterking van de overigens uitstekende banden met het orthodoxe patriarchaat van Constantinopel, de vroegere benaming van Istanbul, voorop.

Benedictus ontmoet 29 november patriarch Bartholomeos I, het geestelijk hoofd van de driehonderd miljoen orthodoxe christenen. De volgende dag zullen beide religieuze leiders een gezamenlijke verklaring ondertekenen.