ARNHEM - Minister Henk Kamp van Defensie, de nummer drie op de VVD-lijst, zegt niet bevreesd te zijn dat de strijd om het leiderschap in de VVD weer zal oplaaien.

Hij zei dat maandag tijdens een bijeenkomst van zijn partij in Arnhem, nadat was gebleken dat minister Rita Verdonk meer stemmen op haar naam had gekregen dan lijsttrekker Mark Rutte.

Kamp herinnerde eraan dat de fractie van de VVD, dus ook Rita Verdonk, eensgezind Rutte tot fractievoorzitter heeft gekozen. Ook eerder heeft Verdonk er volgens Kamp geen twijfel over laten bestaan dat ze Rutte ziet als de politiek leider van de VVD.

Opsteker

Kamp vindt wel dat Rita Verdonk bij haar eerste deelname aan verkiezingen een "uniek resultaat" heeft gehaald door 620.555 kiezers achter zich te krijgen. Volgens de VVD-bewindsman komt dat doordat Verdonk de afgelopen drieëneenhalf jaar hard getrokken heeft aan het vreemdelingen- en integratiebeleid. "Het is een hele grote opsteker voor haar."

Critici

Ze haalde veel meer stemmen dan lijsttrekkers die tegelijk haar critici zijn, zoals Femke Halsema (GroenLinks) met 390.662 stemmen en André Rouvoet (ChristenUnie) met 342.205. Kamp verwacht dat Verdonk een belangrijke rol voor de VVD zal gaan spelen binnen de fractie.