AMSTERDAM - De twee Turkse leerlingen van het Hervormd Lyceum West in Amsterdam die dinsdag het land uit moesten, mogen voorlopig blijven. Dat heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) maandag laten weten.

Bekijk de video waarin de meisjes afscheid nemen van hun klasgenoten

De meisjes, Sumeyra, die maandag 16 jaar is geworden, en Ceyda (14) krijgen respijt tot minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) Kamervragen die inmiddels over hen zijn gesteld, heeft beantwoord.

Een woordvoerder zei erbij dat de IND wel blijft bij de beslissing dat ze het land uit moeten. Hun verzoek om een verblijfsvergunning is tot nu toe tweemaal afgewezen omdat ze zonder visum Nederland binnen waren gekomen. Ze kunnen alsnog vanuit Turkije een visum aanvragen en dan in Nederland opnieuw een poging doen een verblijfsvergunning te krijgen.

Cohen

Rector Gerard Klooker van hun school had maandag ten einde raad burgemeester Job Cohen per e-mail om hulp gevraagd. Ook de hoofdstedelijke afdeling van de SP heeft Cohen opgeroepen in de bres te springen voor de meisjes.

Klooker hoorde pas donderdagavond van de vader van de leerlingen over de uitzetting. De meisjes wonen al sinds 1995 in Nederland bij hun Turkse vader en stiefmoeder, die beiden de Nederlandse nationaliteit hebben. Toch moeten de dochters van de IND terug naar hun land van herkomst omdat zij hier illegaal verblijven. Ondanks het feit dat de vader de voogdij heeft over meisjes, kon hij geen verblijfsvergunning voor zijn dochters krijgen.

Klooker heeft de burgemeester gevraagd zijn invloed te gebruiken om het besluit terug te draaien. "Dit besluit staat zo ver af van hoe de regelgeving echt is bedoeld. Het lijkt me dat hiermee illegale asielzoekers moeten worden tegengehouden. Deze meisjes krijgen geen verblijfsvergunning terwijl ze al elf jaar in Nederland wonen."

Droevig

Sumeyra zit in de examenklas van het vmbo, haar zusje in twee havo. Volgens Klooker zijn de leerlingen droevig en stil. Op school hebben klasgenoten het lokaal van de meisjes versierd, geld ingezameld om mee te nemen naar Turkije en spandoeken gemaakt.

De SP spreekt van een onmenselijke situatie. "Deze hele situatie toont aan dat onze regels voor gezinshereniging niet deugen. De vader heeft er goed aan gedaan zich over zijn dochters te ontfermen, maar kennelijk is dat niet binnen de regels. In dit geval is overduidelijk dat deze meisjes in Nederland bij hun vader thuishoren en in Turkije niets te zoeken hebben. Burgemeester Cohen kan hopelijk minister Verdonk hiervan overtuigen", aldus raadslid Laurens Ivens.