SEOUL - De links-liberale Roh Moo-hyun heeft de presidentsverkiezingen van Zuid-Korea gewonnen. De nationale verkiezingscommissie heeft donderdag na het tellen van alle stemmen bekendgemaakt dat 48,9 procent daarvan voor Roh was. Hoewel er officieel zes kandidaten waren, was Lee Hoi-chang van de oppositie zijn enige echte rivaal. Hij kreeg 46,6 procent van de stemmen.

De nieuwe president van Zuid-Korea Roh Moo-hyun heeft een lange weg afgelegd van een vervallen boerendorp in het zuidoosten van het land naar het Blauwe Huis, het presidentiële paleis in Seoul. Donderdag werd nadat 90 procent van de stemmen was geteld duidelijk dat de 56-jarige Roh de opvolger is van Kim Dae-Jung.

Kippenboeren

Als autodidactische advocaat uit een familie van fruittelers en kippenboeren heeft Roh op zijn tocht naar het presidentschap altijd gezworen de armen en de activisten niet te zullen vergeten. Hij verdedigde veel studenten en arbeiders die werden vervolgd door de militaire regimes van Zuid-Korea.

Roh portretteert zichzelf als vredesstichter. Hij wil het verzoenende beleid ten opzichte van Noord-Korea voortzetten en is tegen nieuwe sancties tegen de communistische noorderbuur. Roh vindt dat alleen een eind kan komen aan het kernwapenprogramma en aan de wapenexport van Noord-Korea door dialoog met Pyongyang.

'Gevaarlijke radicaal'

De conservatieve tegenstander in de presidentsverkiezingen Lee Hoi-chang had Roh afgeschilderd als een gevaarlijke radicaal die niets weet van buitenlandbeleid. Ook wees hij op Rohs vroegere betrokkenheid bij de oproep tot terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Zuid-Korea. Roh heeft echter in augustus tegen een bezoekende Amerikaanse diplomaat gezegd dat hij onder leiding van Kim "realistischer" is geworden over het verbond van de VS met Zuid-Korea.

Leerlingenraad

Zuid-Koreaanse kranten hebben in het verleden van Roh gespit. Zij schrijven dat hij op school al zijn eerste verkiezingsoverwinning behaalde, als voorzitter van een leerlingenraad. Toen hij in 1966 van de middelbare school kwam, was er geen geld voor de universiteit. Hij ging toen laag betaald werk doen en zelfstandig rechten studeren. In 1975 slaagde hij voor het examen. Sinds 1987 is Roh actief in de politiek. Hij won in 1988 als voorstander van democratie een zetel in het parlement van Pusan, de op een na grootste stad van Zuid-Korea.

Roh is getrouwd met Kwon Yang-sook. Ze hebben twee volwassen kinderen. Zijn hobby's zijn naar eigen zeggen bergbeklimmen en bowlen.