AMSTERDAM - De kritiek van zijn eigen VVD-fractie is de belangrijkste oorzaak van het slechte resultaat van partijleider Mark Rutte bij de Tweede-Kamerverkiezingen. Dat constateert onderzoeksbureau Publistat na een evaluatie van de campagne van de liberalen.

Publistat analyseerde voor het onderzoek ruim 1200 nieuwsitems uit enkele landelijke dag- en weekbladen en televisieprogramma's, en vergeleek die met de opiniepeilingen van bureau Interview-NSS.

Eind oktober uitte de fractie kritiek op de mediaoptredens van Rutte. De lijsttrekker zou niet zichtbaar genoeg zijn, scherpte missen en te ontspannen overkomen. Vóór die kritiek werd publiciteit voor Rutte en zijn partij steevast gevolgd door betere prestaties in de peilingen, maar daarna verdween dat effect.

Verdonk

Volgens de onderzoekers heeft Rutte daarnaast last gehad van de aanwezigheid van Rita Verdonk, die veel aandacht van Rutte afleidde. Verdonk kreeg in de media zelfs meer aandacht dan SP-leider Jan Marijnissen. Daardoor was de berichtgeving over de VVD minder gericht op de lijsttrekker dan die over de meeste andere partijen.

Maandag bleek dat Rita Verdonk bij de verkiezingen aanzienlijk meer stemmen heeft gekregen dan lijsttrekker Rutte.

De VVD haalde 22 zetels, zes minder dan bij de vorige verkiezingen. De fractie herkoos Rutte unaniem als voorzitter.