TAMPERE - De gesprekken die de Europese Unie met Turkije maandag heeft gehad over de kwestie Cyprus zijn mislukt. Dit zei de Finse minister van Buitenlandse Zaken, Erkki Tuomioja. Hij sprak afzonderlijk met zijn Turkse en Cypriotische collega's. Finland is momenteel voorzitter van de Europese Unie.

Het onderhoud van maandag was juist bedoeld om te voorkomen dat de EU en Turkije in een crisis over Cyprus raken. Turkije moest uiterlijk deze week de schepen en vliegtuigen uit Cyprus toelaten.

Cyprus

Het land blijft dat echter weigeren, omdat Turkije EU-land Cyprus niet erkent. "Dit heeft gevolgen voor de gesprekken over toetreding van Turkije tot de Europese Unie", zei de Finse minister na afloop. De verwachting is dat de EU enkele onderwerpen in de toetredingsgesprekken opschort. De gesprekken zouden toch al tien à vijftien jaar duren.

De Europese Commissie betreurt het uitblijven van een oplossing. De commissie doet de EU-landen volgende week woensdag een voorstel over de sanctie voor Turkije, aldus een woordvoerster maandag. De ministers van Buitenlandse Zaken kunnen dan maandag 11 december beslissen.

Een woordvoeder van minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) noemt het stuklopen van de gesprekken "geen goed nieuws". Het ministerie wacht voor een verdere reactie op nadere toelichting van de Finse minister. Minister Bot spreekt hem later op de dag in Tampere.

Schepen

Het was toenmalig EU-voorzitter premier Jan Peter Balkenende die eind 2004 met Turkije de afspraak maakte dat het schepen en vliegtuigen uit Cyprus zou toelaten, als indirecte erkenning van Cyprus.

Turkije bezette in 1974 het noordelijk deel van het eiland en vestigde er een Turkse republiek die alleen door Ankara wordt erkend. De EU wil dat het eiland wordt herenigd onder gezag van de internationaal erkende regering die in het zuidelijk deel zetelt.