RIJSWIJK - De brandweer moet in Nederland elke dag zo'n 85 keer uitrukken om een buitenbrand te blussen. Dat bleek maandag uit onderzoek van CBS over de periode 1996-2005.

In bijna de helft van de gevallen, 43 procent, ging het om een afvalbrand, bijvoorbeeld in containers. Deze staan in het overgrote deel van de zaken, 87 procent, op voor iedereen toegankelijke terreinen.

De voornaamste oorzaken van deze vuren zijn brandstichting en vandalisme en het zijn vooral de sterk stedelijke gemeenten die hiermee te kampen hebben. Rond de jaarwisseling moest de brandweer het meest op pad: een op de vijf afvalbranden was namelijk op 31 december of 1 januari.

Van de overige buitenbranden was in 15 procent van de gevallen het vuur te vinden in een berm of in de natuur. De hoeveelheid hiervan is sterk afhankelijk van het weer. In droge jaren 1996 en 2003 moest de brandweer tienduizend keer uitrukken. In het natte jaar 1998 was dat maar 3000 keer.

Auto

De afgelopen tien jaar brak er gemiddeld ook dertien keer per dag brand uit in een personenauto. Vandalisme en brandstichting waren in 25 procent van de gevallen de bron van het vuur.

Aanrijdingen waren een andere, veel kleinere oorzaak. Bij het merendeel van de autobranden is echter de aanleiding onbekend.