WASHINGTON - De Amerikaanse regering wil eind januari een besluit nemen over een eventuele aanval op Irak. Dat heeft een hoge functionaris in Washington donderdag gezegd. De beslissing zou worden genomen na 27 januari, als het hoofd van de wapeninspecteurs, Hans Blix, met een uitvoerig verslag over de medewerking van Irak aan de inspecties komt.

Door te wachten tot eind januari kan Washington laten zien dat de Verenigde Staten de voorkeur geven aan een internationale benadering. Bovendien is volgens militaire planners de periode van eind januari/begin februari om praktische redenen het geschiktst voor een invasie in Irak.

Wezenlijke schendingen

Washington raakt er steeds meer van overtuigd dat het tegen eind volgende maand voldoende bewijsmateriaal over "wezenlijke schendingen" van VN-resoluties door het bewind van Saddam Hussein heeft verzameld om alle andere leden van de Veiligheidsraad voor een militaire actie te winnen.

Resolutie 1441 van de Veiligheidsraad bepaalt dat onjuiste of onvolledige informatie van Irak over zijn wapenprogramma's een "wezenlijke schending" van de resolutie betekent. De raad kan naar aanleiding daarvan besluiten tot militair ingrijpen.

Troepen

De Amerikanen voeren de druk op het bewind in Bagdad op door steeds meer militairen naar de Golfregio te sturen. De militaire top heeft orders gekregen om tot 50.000 manschappen in paraatheid te brengen voor een vertrek begin volgend jaar naar het gebied. Er zijn al 60.000 Amerikaanse militairen in de Golf-regio gelegerd. Groot-Brittannië zal volgens Britse media binnen een maand tienduizenden manschappen naar het gebied zenden in afwachting van een mogelijke militaire actie.

12.000 pagina's

De Veiligheidsraad vergaderde donderdag achter gesloten deuren over het rapport van ruim 12.000 pagina's dat Irak over zijn bewapening heeft verschaft. Het hoofd van de VN-inspecteurs, Hans Blix, die met directeur Mohamed al-Baradei van het Internationaal Atoomenergie Agentschap de raad toesprak, zei voor de bijeenkomst dat het stuk weinig nieuwe gegevens bevat. Er worden amper nieuwe wapens genoemd die niet al enkele jaren bij de volkerenorganisatie bekend waren. Al-Baradei bevestigde dat.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Negroponte, heeft volgens diplomaten tijdens de bijeenkomst met Blix en al-Baradei de gaten in de Amerikaanse lijst als "wezenlijke schendingen" van resolutie 1441 betiteld. Syrië, een van de tien niet-permanente leden van de raad, nam niet aan de vergadering deel. Het protesteerde zo tegen de "discriminatie van de niet-permanente leden''.

Geschrapt

Deze landen hebben eerder deze week een gecensureerde versie van het rapport van de Iraakse regering gekregen. Daarin zijn passages geschrapt waarin stoffen worden genoemd die bij de productie van massavernietigingswapens kunnen worden gebruikt. Ook zijn de vermeldingen weggehaald van de buitenlandse bedrijven die onderdelen aan Irak zouden hebben geleverd. De vijf permanente leden van de raad (VS, Groot-Brittannië, Rusland, China en Frankrijk) hebben wel het volledige rapport gekregen.

Gaten

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, die woensdag ernstige kritiek op het bewind in Bagdad leverde, onderstreepte donderdag dat Irak "tot dusver'' niet de VN-verplichtingen heeft geschonden. Hij zei voor de BBC-radio te verwachten dat de Veiligheidsraad donderdag tot de conclusie komt dat er nog grote gaten zijn in de lijst van wapenprogramma's.

Woensdag beschuldigde Straw Saddam Hussein er nog van "vast te houden aan het voorwendsel dat Irak geen programma heeft voor massavernietigingswapens sinds de wapeninspecties in 1998 werden gestaakt."