AMSTERDAM - De Nederlandse vrouw snoept, smoest, roddelt en koopt weleens te veel, vindt ze zelf. Roddelen, af en toe flirten en met vriendinnen mannen keuren, blijven geliefde bezigheden, maar bijna alle vrouwen vinden het ook fijn om eens even helemaal alleen te zijn.

Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde onderzoek Hoe Stout is de Nederlandse Vrouw, in opdracht van de Huishoudbeurs.

Bijna acht op de tien vrouwen (er zijn er vierhonderd ondervraagd) snoept nu en dan te veel, en dan vooral chocola. Bijna de helft propt zich af en toe stiekem vol, en geniet daarvan. Bijna 50 procent geeft weleens te veel geld uit aan onnodige zaken, vooral kleding, make-up en snoep.

Verwennen

Ruim driekwart geeft het een goed gevoel nieuwe dingen te kopen. Jezelf eens flink verwennen mag, van 85 procent. Bijna 20 procent geeft aan dat ze zich met enige regelmaat erg decadent gedraagt, door duur te winkelen, te eten of naar een luxe hotel te gaan.

Roddelen doet 61 procent, en driekwart denkt daar regelmatig ook zelf het slachtoffer van te zijn. Tweederde vindt dat je als beste vriendinnen niet over elkaar mag roddelen. Om onder een afspraak uit te komen bedenkt 43 procent van de vrouwen af en toe een smoes, in het overgrote deel bij privéafspraken. Zes op de tien vrouwen vindt het heerlijk om met vriendinnen voorbijgangers te keuren.

Stout

De 62e Huishoudbeurs, van 10 tot en met 18 februari in Amsterdam RAI, staat in het teken van 'stout'. Dit jaar draaide het nog om 'glamour'.

Beursmanager Marjo Wolters: "Maatschappelijke tendensen, zoals de anonimiteit van internet, verleiden meer vrouwen tot stouter gedrag. Het is misschien ook een tegenreactie op alle gezondheidstrends. Snoepen, roken, botox en iets ongezonder leven is net zo'n onderdeel van het leven van vrouwen als spinning, sapkuren en sauna."