AMSTERDAM - Honderden Nederlandse gevangenen die vastzitten in landen waarmee geen internationale verdragen zijn afgesloten, kunnen niet terug naar Nederland. Het ministerie van Justitie werkt om formeel juridische redenen niet mee aan hun terugkeer. Het gaat om landen als Zambia, Peru en de Dominicaanse Republiek. Dat schrijft Trouw maandag.

De gedetineerden zouden een deel van hun straf in Nederland kunnen uitzitten als er wel een verdrag zou worden gesloten.

Het ministerie werkt alleen mee aan de terugkeer van de gevangenen als landen zich aansluiten bij internationale verdragen, zoals het uit 1983 daterende overleveringsverdrag van de Raad van Europa, schrijft het ochtendblad. Nederland wijst bilaterale overeenkomsten af. "Zonder verdrag is er geen rechtsgrond", zegt een woordvoerder van het departement in de krant. Justitie is niet tegen terugkeer van Nederlanders, maar stelt voorwaarden.

De Amsterdamse advocaat Bob Vink vindt dit dogmatisch. "Tijden veranderen en het aantal Nederlanders dat in verre buitenlanden in de cel komt, neemt toe. Als landen bereid zijn Nederlanders terug te laten keren, is het eenvoudig om daar 'ja' tegen te zeggen." De raadsman vindt dat Nederlanders in een cel in het buitenland rechtshulp moet worden aangeboden. Zij zouden nu aan hun lot worden overgelaten.

Vorig jaar zaten 2352 Nederlanders in het buitenland in de cel. De meeste van hen zitten vast voor drugsdelicten.