QUITO - De opmars van links in Latijns-Amerika lijkt onstuitbaar. Na zeges in presidentsverkiezingen de afgelopen maanden van Luiz Inácio Lula da Silva in Brazilië en Daniel Ortega in Nicaragua, krijgt ook Ecuador een linkse president. De 43-jarige Rafael Correa lijkt in de verkiezingen zondag een overtuigende zege te hebben behaald op zijn rechtse tegenstrever, de bananenmagnaat Alvaro Noboa.

Bekijk video

Het staat nog niet vast welke koers Correa precies gaat varen. Maar met het oog op de uitspraken die Correa tijdens de verkiezingscampagne deed, lijkt hij eerder te passen binnen het kamp van de radicale Venezolaanse president Hugo Chávez dan dat van de gematigde Lula.

Econoom

Correa is een in de Verenigde Staten opgeleide econoom die aan het hoofd van de groepering Alianza País staat. Correa kreeg in de verkiezingen veel steun van de armen, omdat hij de macht van de traditionele oligarchische elite aan banden wil leggen.

Broekriem

De charismatische politicus maakte er tijdens de campagne een gewoonte van om tijdens toespraken zijn broekriem af te doen en er al zwaaiend mee te zeggen dat de oude politieke elite er straks van langs krijgt. Op economisch gebied is Correa tegen een vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten.

Bovendien is hij van plan de samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank te herzien. Hij wil naar eigen goeddunken meer geld uittrekken voor projecten voor de armen en opnieuw onderhandelen over de buitenlandse schulden die Ecuador moet afbetalen.

Dollar

Ook wil Correa af van de dollar als betaalmiddel, een maatregel die in 2000 is ingevoerd. Voorstanders van de dollarisering zeggen dat de dollar Ecuador macro-economische stabiliteit heeft bezorgd en een eind heeft gemaakt aan de hyperinflatie.

Correa behoort tot het kamp van de tegenstanders. Die stellen dat het armoedeprobleem sinds 2000 niet is verminderd. Van de ongeveer 13,5 miljoen Ecuadoranen leeft zo'n 40 procent onder de armoedegrens.

In interviews heeft Correa herhaaldelijk benadrukt dat hij geen kopie is van Chávez, die fel gekant is tegen de Amerikaanse president George W. Bush. Kort voor de stembusgang benadrukte Correa nog dat hij goede banden met Washington nastreeft, maar dat hij niet van plan is zich onderdanig op te stellen.