RIJSWIJK - Een aantal incidenten bij justitie op Aruba heeft het onderzoek naar de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway vorig jaar op het eiland op sommige onderdelen gefrustreerd. Dat bleek zondag uit een uitzending van het programma Peter. R. de Vries, misdaadverslaggever.

Zo ontstond er door de zaak een ernstig conflict tussen de procureur-generaal en de hoofdofficier van justitie op Aruba. De eerstgenoemde vond dat de Nederlandse verdachte Joran van der Sloot te laat is aangehouden. Gevolg was dat beiden elkaar een periode niet meer wilden spreken en geen informatie meer uitwisselden.

Huiszoeking

Verder beperkte de rechter-commissaris de huiszoeking bij Joran tot het appartement. Dat gebeurde ondanks het feit dat volgens de recherche op Aruba duidelijk was dat de Nederlandse verdachte had gelogen en dat er daarom dus ook alle aanleiding was voor uitgebreide doorzoekingen van de omgeving van het appartement.

Volgens De Vries vond de recherche op Aruba de beperkende actie van de onderzoeksrechter "onbegrijpelijk".

Topambtenaar

De recherche had nog meer kritiek op justitie. Tijdens de huiszoeking werd namelijk open gedaan door een topambtenaar van justitie die de vader van Joran, destijds een rechter in opleiding, kent.

De recherche gaat er daarom van uit dat de huiszoeking ook geen verrassing meer voor Joran was. De topambtenaar zei dat hij de familie wilde bijstaan. De recherche vermoedt hierdoor belangenverstrengeling van justitie, aldus De Vries.

Vader

Verder blijkt dat de vader van Joran toegang heeft gekregen tot de feiten van het onderzoek tegen zijn zoon. Omdat Joran tijdens zijn voorarrest nog minderjarig was, mocht hij dagelijks bezoek ontvangen.

Op die manier kon zijn vader hem in de gevangenis op de hoogte houden van de ontwikkelingen van het onderzoek. Dat heeft een negatieve invloed op zijn verhoren met de politie gehad.

Advocaat

De Vries meldde ook dat de Arubaanse advocaat van Joran, A. Carlo, op zijn eigen initiatief een vertrouwelijk gesprek met hoofdofficier van justitie Karin Janssen heeft gevoerd. De raadsman deed dat, omdat hij "zijn geweten wilde ontlasten".

Carlo vertelde Janssen in het geheime onderhoud dat Joran een voorname rol bij de verdwijning van Natalee heeft gehad. Het was aan justitie om bewijs hierover te vergaren.

Klpd

Janssen bevestigt het geheime gesprek, maar ging niet op de inhoud in. Ook Carlo wilde in de uitzending niet zeggen waarover hij met de hoofdaanklager op Aruba heeft gesproken.

Inmiddels heeft de Nederlandse politie het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway overgenomen. Dat wordt nu onder meer uitgevoerd door mensen van het Korps landelijke politiediensten (Klpd).